علمی پژوهشی این وبلاگ بیشتر به مطالب رشته شیمی می پردازد.
| ||
|
نگاه اجمالی میزان انحلال پذیری یک ماده حل شونده در یک حلالبه طور قابل توجهیبه ماهیت و قدرت نیروهای جاذبه بین ذرات حل شونده - حل شونده ، حلال - حلال و حلشده - حلال بستگی دارد. بیشترین انحلال وقتی مشاهده میشود که این نیروها همانندباشند، یعنی نخستین قاعده انحلال پذیری این است که "نظیر در نظیر حل می شود." بطور کلی ، مواد قطبی فقط درحلالهای قطبی و مواد ناقطبی فقط در حلالهای ناقطبی حل میشوند. یعنی مواد ناقطبی ومواد قطبی معمولا امتزاج ناپذیرند .
فرایند انحلال میانمولکولهایکووالانسیناقطبی ، تنها نیروهای بین مولکولی موجود ،نیرویلاندناست. ولی نیروهای جاذبه بین مولکولهای کووالانسی قطبی علاوه بر نیروهایلاندن ، نیروهای دو قطبی - دو قطبی را نیز شامل میشود. در مواردی کهپیوندهیدروژنیوجود دارد، نیروهای بین مولکولی بطور غیر عادی قوی است. از آنجایی کهمواد ناقطبی فقط در حلالهای ناقطبی حل میشوند،یدکه یک ماده ناقطبی است، درتتراکلریدکربن حل میشود. اثر دما بر انحلال پذیری اثر تغییر دما بر انحلال پذیری یک ماده به جذبشدن یا آزاد شدن گرما به هنگام تهیهمحلولسیر شدهآن ماده بستگی دارد. با استفاده ازاصللوشاتلیهمی توان اثر تغییر دما بر روی انحلال پذیری یک ماده را پیش بینی کرد. اگر فرآیند انحلال ماده حل شونده ، فرآیندی گرماگیر باشد، انحلال پذیری آن ماده باافزایش دما افزایش مییابد. حل شده موجود در محلول سیر شده <----> حل شونده جامد + انرژی
اثر فشار بر انحلال پذیری اثر تغییر فشار بر انحلال پذیری مواد جامد ومایع معمولا کم است ولی انحلال پذیری گازها در یک محلول با افزایش یا کاهش فشاری کهبه محلول وارد میشود، به میزان قابل توجهی تغییر میکند. "ویلیام هنری" در سال 1803 میلادی کشف کرد که مقدار گازی که در یک دمای ثابت در مقدار معینی از یکمایع حل میشود با فشار جزئی آن گاز در بالای محلول نسبت مستقیم دارد. فقط محلولهایرقیق در فشارهای نسبتا پایین ازقانون هنریبه خوبی پیروی میکنند. گازهاییکه انحلال پذیری آنها بسیار زیاد است، عموما با حلال خود ترکیب میشود (مثلا گازهیدروژن کلرید وقتی که حل میشود، با آن ترکیب شده و هیدروکلریک اسید تولیدمیکند). این محلولها از قانون هنری پیروی نمیکنند. تعادلهای انحلال تعادل مایع - مایع (حل شدن برم در آب) هر گاه 50 گرمبرمرا که مایعی است قرمز رنگ ، فرار و سمیدر ظرف محتوی یک لیتر آب بریزیم، دو لایه قرمز و بی رنگ پدید میآید. با گذشت زمانبرم در آب حل میشود و محلول کم کم پر رنگ میشود و بالاخره تغییر متوقف میشود. گرچه مایع برم هنوز در ته ظرف وجود دارد (در حدود 14 گرم). در این شرایط که محلول برمدر مجاورت برم خالص قرار دارد و هیچگونه تغییری مشهود نیست، میگوییم سیستم در حالتعادل است. ویژگی مهم تعادل ، تغییر ناپذیری خواص ماکروسکوپی آن است. خواصماکروسکوپی ، خواصی است که به مقدار زیادی از ماده وابسته است به اندازهای که قابلمشاهده و اندازه گیری باشد و تغییرات آنها آشکار شود. تعادل جامد - مایع (حل شدن نمک طعام در آب) هر گاه مقداری زیادی بلورهاینمک طعام (در حدود 500 گرم) را به یک لیتر آب بیفزاییم و مخلوط را بهم بزنیم چون همزدن را تا 10 دقیقه ادامه دهیم، خواهیم دید که مقدار زیاد نمک حل میشود و فقط 140گرم آن باقی میماند که با بهم زدن زیاد هم از وزن نمک موجود در ته ظرف کاستهنمیشود. بنابراین میگوییم که به حالت ثابتی رسیده و سیستم در حال تعادل است، زیراخواص ماکروسکوپی آن تغییر نمی کند. در حقیقت پدیده تعادل در سیستم جامد - مایع آبنمک شامل دو فرآیند است که در حال رقابت با یکدیگرند.
[ جمعه 91/8/19 ] [ 10:6 عصر ] [ نبی ایمانی ]
[ نظرات (یک) ]
|
|
[قالب وبلاگ : سیب تم] [Weblog Themes By : SibTheme.com] |